Art of Spices

Om Oss

Art Of Spices

Om ägaren

På Bergsgatan 15A i Malmö hittar du Roshani Jonnalwar, som med kärlek, hjärta och även medicinsk kunskap lagar äkta indisk mat från grunden, något hon själv saknat i Sverige.

– Jag flyttade till Sverige i 2015 på grund av min mans jobb och trivs jättebra här. Men jag upptäckte snabbt att de flesta indiska restauranger här är väldigt likriktade i utbudet, jag saknade verkligen de autentiska smakerna och alla olika typer av mat man kan hitta i varje stad i Indien. Så jag testade att öppna eget istället för att gå omkring och längta efter maten hemma!

Urklipp från en tidningsartikel på ägaren Roshani när hon jobbar i köket hos Art of Spices. När bilden tas står hon och rör om i en av flera grytor som hon tillagar.

----------------

Om ägaren

Roshani, som i Indien arbetade som läkare med åtta års utbildning i bagaget, har alltid älskat att laga mat (med farmor som främsta inspiration), men aldrig förr arbetat i restaurang. Men sedan öppningen av Art of Spices har hon fått trogna gäster från när och fjärran och minst sagt strålande recensioner på till exempel Google.
– Mina gäster är så himla gulliga och trevliga. Det är både nyfikna spontangäster, stammisgrannar, många från det veganska communityt och dessutom såklart många indier som kommer hit för att äta mat som de har saknat hemifrån. Nyligen var det en tjej här som till och med började gråta för att min mat påminde henne om henne mamma som hon saknade, det tyckte jag var väldigt fint.

Unikt på Art of Spices meny är de små friterade bullarna med kryddig potatisfyllning och två såser, pani puri, som säljs i varje gathörn i Indien men väldigt sällan i Sverige. Roshani gör sina från grunden, med varje chutney och kryddblandning skapad i det egna köket och chapatin som bakas på beställning.

Urklipp från en tidningsartikel på ägaren Roshani när hon jobbar i köket hos Art of Spices. När bilden tas står hon och håller upp en plåt med kyckling. Bakom henne står hennes kollega och de båda ler.

--------------------

ust kryddor är för oss indier väldigt speciellt, och fyller både en central funktion i maten men anses även inneha olika medicinska effekter som påverkar rätterna på olika sätt. Det är viktigt för oss att verkligen respektera de olika kryddorna, vilket jag tror märks i min mat. Det var också därför som jag döpte restaurangen till Art of Spices!
Och det går framåt för Roshani och Art of Spices! I november, mitt under rådande pandemi, fullföljde man planerna och öppnade restaurang nummer två på Bergsgatan i Malmö. Och inom kort kommer menyn att utvidgas med nya rätter ur det indokinesiska köket, något som Roshani också har saknat här.
– I Indien är det väldigt populärt med egna varianter på kinesiska rätter, precis som de svenska “indiska” eller “kinesiska” rätterna, och det kallar vi för indokinesisk mat. Jag ser verkligen fram emot att visa upp den kulturen för mina gäster, t.ex. gobi manchurian och en version på chow mein som är populär hemma. Min drivkraft är just detta – att visa upp bredden i det indiska köket, som är långt mer än korma och naan. Det är streetfood, mat med influenser från andra länder och det vegetariska utbudet är helt enormt, och inte bara linser eller paneer som man lätt kan tro.

På fritiden vill Roshani mest av allt umgås med sin familj, man och två små döttrar. Men att laga mat är hon då inte trött på.

– Jag älskar att laga mat så mycket att jag till och med längtar efter att göra det när jag kommer hem från restaurangen, men då mer mina döttrars favoriträtter än mina, skrattar Roshani.

Namaste

Hej, mitt namn är Roshani och jag är ägare och grundare av Art of spices, till yrket homeopatiläkare från Indien, jag studerade medicin i 8 år och arbetade även i Indien och Sverige, tack vare min familjebakgrund och generationer i branschen .
Art of Spices har åtagit sig att ge den bästa indiska matupplevelsen här i Malmö för att göra ditt besök så trevligt som möjligt.

Namaste 🙂